Maak een afspraak: 050-5266541
Burg J.G. Legroweg 100 in Eelde
Veilig, snel en makkelijk betalen
Tevredenheidsgarantie

Onderhoud badkleding

Onderhoud badkleding

Om ervoor te zorgen dat je badkleding de best mogelijke prestaties en resultaten biedt voor een zo lang mogelijke periode, raden wij je aan om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen: 

- Spoel de badkleding direct uit na het gebruik met niet gechloreerd water. 
- Laat de badkleding niet voor een langere tijd in een tas (of iets dergelijks) achter. 
- Laat de badkleding niet liggen in de directe zon, ook niet wanneer de badkleding in een tas (of iets    
  dergelijks) ligt.
- Laat de badkleding hangend drogen (geen wasknijpers) en uit de buurt van warmtebronnen. 
- Volg de wasvoorschriften op het productlabel aan de binnenzijde van het pak.

De symbolen op het label geven je nuttige informatie over het verzorgen van je badkleding.

Alleen handwas Niet in de wasmachine Niet drogen in de droogtrommel Niet strijken Niet bleken


Lycra vereist goed onderhoud
Heel veel badkleding is gemaakt uit een elastisch, sterk en comfortabel materiaal dat deels bestaat uit lycra. Lycra is het materiaal dat voor een perfecte pasvorm zorgt door de enorme elasticiteit van de vezel. Door deze elasticiteit is Lycra niet bestand tegen de constante inwerking van schadelijke stoffen zoals zonnebrandmiddelen, shampoo, transpiratie en waterzuiveringsmiddelen zoals chloor.

Polyester badkleding 100% chloorbestendig
Deze 100% Polyester stof wordt op de markt gebracht onder verschillende benamingen. Zo heet dit chloorbestendige materiaal bijvoorbeeld bij Funkita en Funky Trunks - C-infinity, bij Speedo - Endurance+ en bij Arena MaxLife. Deze stof is extreem chloorbestendig. De kwaliteit van de badkleding is erg goed. De badpakken gaan bij juist gebruik lang mee.

Goed uitspoelen
Dit geldt voor alle badkleding (lycra of 100% chloorbestendige badkleding). Spoel je badkleding na het zwemmen altijd direct goed uit om slijtage van de stof te voorkomen. Knijp met je hand het water uit je badkleding maar wring de kleding niet uit! Voor sommige schadelijke stoffen is goed uitspoelen niet altijd voldoende. Daarom kan het noodzakelijk zijn dat de badkleding uitgewassen wordt volgens de wasinstructie op het waslabel van het desbetreffende product (een fijnwasmiddel zonder bleekmiddel).

Het wasmiddel Hey Sport Micro Wash reactiveert de bijzondere eigenschappen van alle microvezels elastan en fleeceweefsels. Het reinigt en verzorgt met behoud van de kleur bewaart de lichtintensiteit en werkt antistatisch. 

Laat je badkleding goed drogen
Het nat opbergen van badkleding of in je tas laten zitten, het gebeurt ons allemaal wel eens. Het is een ideaal klimaat voor de groei van micro-organismen. Ze tasten het materiaal aan en je badkleding gaat er zelfs ook ontzettend muf van ruiken. Het beste is om je badkleding, nadat je het hebt uitgespoeld, in de open lucht en in de schaduw te laten drogen. Droog je badkleding nooit in de directe zon of in de directe buurt van de verwarming. Deze warmtebronnen maken de elastane zwakker en de kleuren vervagen. Badkleding drogen in de wasdroger is absoluut een taboe.

Koop je badkleding in de juiste maat
Badkleding moet natuurlijk lekker zitten maar dat is voor iedereen anders. Dit kan te maken hebben met het materiaal van de badkleding, het model en de 'snit' van de kleding, je lichaamsbouw en het doel waar je de badkleding voor wilt gaan gebruiken. Een badpak of zwembroek wat je te klein of te groot koopt, zit niet lekker en het voortdurend uitrekken van het materiaal veroorzaakt snellere slijtage. Maar hoe kies je dan? Ons advies is om je in onze winkel goed te laten adviseren over de diverse modellen badkleding en wedstrijdpakken. Alleen zo koop je met een goed advies, fijne badkleding. 

Glijbanen en badkleding
Glijbanen zijn gave attracties in het zwembad maar badkleding kan hierdoor sneller slijten. Door de snelheid kan er namelijk een verbrandingsproces van de vezel ontstaan. Zwakke plekken, stof die gaat pillen en/of gaten zijn hiervan het gevolg. 

Ruwe oppervlakken en badkleding
Doordat badkleding in aanraking komt met ruwe oppervlakken, door schuren langs of zitten op ruwe oppervlakken, zoals beton vloeren, tegelwanden, bankjes, startblokken en andere ruwe materialen, kunnen pillen/ophaaltjes aan de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen waardoor een schurende werking langs oppervlakten ontstaat.

Verkleuren
Met name bij Lycra badkleding zien we dat bij situaties, zoals het zoutgehalte in zee, zonnestralen of scherpe wasmiddelen dat de kleurintensiteit vermindert. Ondanks de kleurechtheid is het niet uitgesloten dat bij bepaalde kleuren verkleuring optreedt. Witte en lichtkleurige badkleding vergelen/verkleuren door ijzerhoudend water, chloor en zout water. Hoge concentraties verkleuren op den duur het elastane en ook de katoenvezels. De levensduur van elastische badkleding is niet oneindig.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »